Ett svaghetstecken att skjuta fram budgetbeslutet

På ledarsidan i dagens VK behandlas problemet med att de styrande partierna i Umeå – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – inte villa ta budgetbeslutet i juni som brukligt är, utan att man istället valde att skjuta fram beslutet tills i slutet av oktober. Detta är ett svaghetstecken, och obeslutsamheten kommer att göra situationen värre än nödvändigt.

Jag har återkommande gånger skrivit om detta på min blogg. Umeå kommun står som bekant inför ett besvärligt ekonomiskt läge. Efter en lång rad av rekordår, där kommunen gjort stora överskott så har situationen förändrats. En sämre utveckling av skatteunderlaget jämfört med tidigare prognoser, förändringar i kommunala utjämningssystemet, mindre intäkter från vattenkraften, stora investeringsbehov, volymökningar inom för- och grundskola samt äldre- och handikappomsorgen är några av de faktorer som påverkar det ekonomiska läget.

S och V beslutade sig i budgetberedningen (KSAU) för att skjuta fram budgetbeslutet fyra månader. Det är helt fel väg att gå.. Möjligen kan regeringen tillskjuta mer pengar till kommunsektorn i samband med höstbudgeten, men ingen tror att det kommer innebära några större förändringar. Om kommunen får tillskott av regeringen kommer dessa det att behövas för att klara kommande års besparingar inom Umeå kommun. Tjänstemännen konstaterar även detta i underlaget till budgeten: eventuella tillskott valåret 2014 bör användas för att minska de ytterligare stora besparingar som väntar 2015. Att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider. Att skjuta upp beslutet i detta läge – när vi står inför tuffa besparingsbeslut – innebär bara att man skjuter fram jobbiga men nödvändiga beslut några månader.

Jag antar att det är Vänsterpartiet som är den största bromsklossen i sammanhanget. Det går bra att sitta med och styra så länge det bara handlar om att fördela ut mer och mer av umeåbornas skattepengar, men när siffrorna plötsligt visar på behovet av att hålla igen och t.o.m. genomföra besparingar – nej, då är det inte lika intressant att styra längre. Men en kommun måste ha en kommunledning i såväl goda som dåliga tider. Vi får väl se om Vänsterpartiet kan hålla ut ändå fram till valet 2014 eller om de hoppar av redan i höst.