Vänsterpartiet på väg att hoppa av samarbetet?

Att döma av de senaste turerna med Umeå kommuns budgetprocess, inför öppen ridå i media dessutom, så undrar jag om det håller på att spricka mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Tamara Spiric (V) olika kommentarer kring budgeten, och inte minst gårdagens debattartikel, pekar på att Vänsterpartiet försöker hitta ursäkter för att krypa ur samarbetet. Lagom till valrörelsen 2014.

Vänsterpartiet har gillat att sitta vid makten sedan 2010, när det mesta handlat om att fördela ut mer och mer skattepengar. Det är alltid enklare i goda tider. Men i samma sekund som det politiska arbetet handlar om prioriteringar och besparingar, så förändras hela spelplanen. Då verkar inte (V) vilja vara med längre. Lika bra det: styr eller hoppa av! En kommun måste kunna styras i såväl goda som tuffa tider, och det sistnämnda verkar inte (V) mäkta med.

I sak vore det bra för Umeå.

Det vore mycket välkommet att slippa (V) i Umeås kommunledning och jag har hela tiden varit kritisk till att Socialdemokraterna gick ihop med Vänsterpartiet. Det har drivit delar av kommunpolitiken kraftigt åt vänster. Det är nog en tidsfråga nu innan Vänsterpartiet hoppar av samarbetet med S i Umeå, så att de kan stå på barrikaderna och vara populister i valrörelsen nästa år. Om samarbetet bryter samman mellan S och V, är det skrivet i stjärnorna hur en ny majoritetskoalition kommer att se ut fram till valet i september 2014. Men det blir en senare diskussion.

Etiken inom Umeåpolitiken

Avslutningsvis vill jag kommentera dagens blogginlägg från Lennart Holmlund. Jag förstår hans irritation och besvikelse. Umeås politiska samarbetsklimat över blockgränserna har varit mycket framgångsrikt, och är känt över landet. Även om vi har olika uppfattningar i sakfrågor, så har vi ändå alltid kunnat samla oss i avgörande frågor som är viktiga för Umeås utveckling.

Jag och moderaterna kommer att fortsätta värna den s.k. Umeåandan, oavsett vilka oppositions- och majoritetsförhållanden vi har från mandatperiod till mandatperiod. Det handlar om att se till Umeås bästa, men det handlar också om att exempelvis inte börja läcka arbetsmaterial för att vinna någon kortsiktig liten politisk poäng, som dessutom har glömts veckan därpå. Kortsiktigheten förlorar alltid mot långsiktigheten, och det bör nog bli en lärdom för en och annan.

Hur som helst. Att ändra budgetprocessen, och sätta majoritet och opposition i olika slutna rum, utan att få den gemensamma bild och gemensamma diskussion med tjänstemannakåren som vi haft hittills under alla år, vore synnerligen olyckligt för Umeåandan.