Umeå fullmäktige idag

Så är det dags för kommunfullmäktige i Umeå.

Utöver årsredovisningen för 2012 – som visar på överskott för kommunen – så är det en rad andra intressanta ärenden. För egen del har jag två interpellationer som ska behandlas: dels en interpellation om hur Umeå kommun motverkar och förebygger korruption/mutor, dels en interpellation om den ökande sjukfrånvaron bland våra kommunanställda.

Avslutningsvis en enkel fråga till för- och grundskolenämndens ordförande om möjligheten för personalen inom förskola och fritids att även få arbetskläder för inomhusbruk. Från moderat sida tycker vi att det borde vara en självklarthet!

 

Här kan du läsa den interpellation jag lämnat in om motverkandet av korruption:

Hur går det med arbetet att motverka korruption och mutor?

Statskontoret publicerade 2012 en kartläggning om korruption i kommuner och landsting. Utredningen lyfte fram att det måste finnas tydliga riktlinjer som varje medarbetare ska känna till om vad som gäller kring mutor och jäv. Sverige anses dock i internationella mätningar vara ett av världens mest korruptionsbefriade länder.

Det finns nationellt en vägledning ”Om mutor och jäv” för anställda och förtroendevalda inom kommuner, landsting och regioner som ger en förklaring till hur lagen ser på mut- och jävsituationer. Det är en uppdatering av den vägledning som togs fram av Finansdepartementet/SKL år 2006.

Umeå kommun saknar emellertid egna fastställda regler och riktlinjer kring mutor och bestickning. Trots kritik från kommunrevisionen i Umeå, bl.a. i en revisionsrapport från 2011, om avsaknaden av detta. Revisionen förordade skapandet av ett enhetligt regelverk, och att kommunen skulle utveckla ett mer medvetet förhållningssätt avseende mutor och bestickning. De fick i intervjuerna i slutet av 2010 till svar att ett sådant regelverk för Umeå kommun höll på att tas fram. Men det fullföljdes aldrig. På kommunens intranät hänvisas till SKL:s vägledning. Fullmäktige har dock tagit beslut att inrätta en s.k. ”visslarfunktion”(whistleblowerfunktion). Syftet är att motverka och upptäcka eventuella allvarliga oegentligheter, mutor och korruption i Umeå kommuns och dess bolags upphandling och övriga verksamheter.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S):

1. Kommer det att tas fram ett kommunövergripande regelverk i frågan om ”mutor och bestickning”?
2. Hur går det med arbetet att ta fram en s.k. ”visslarfunktion” för att motverka oegentligheter och korruption inom Umeå kommun?
3. Bedömer du att dagens arbete inom kommunorganisationen för att förebygga och motverka korruption är tillräckligt, eller kommer några ytterligare insatser att göras under kommande år?

Umeå 2013-02-19

Anders Ågren
Kommunalråd (M)