Riktiga arbetskläder till personalen

I dagens nummer av Folkbladet skriver jag tillsammans med Elmer Eriksson (M), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, om vikten av riktiga arbetskläder av god kvalitet för personalen inom förskola, familjedaghem och fritidshem. Detta efter den debatt som vi hade i kommunfullmäktige i början av veckan.

Bifogas nedan:

Riktiga arbetskläder för både utomhus- och inomhusbruk!

Varje dag, sommar som vinter, förväntas förskola- och fritidspersonal, arbeta utomhus i flera timmar. Oavsett väderleken för dagen.

Därför är det självklart att arbetskläderna – som arbetsgivaren Umeå kommun tillhandahåller – måste hålla en god kvalitet. Det är ju nu, efter de sista veckornas skriverier i tidningarna, uppenbart för alla att kvaliteten har varit undermålig. De har bara gått att använda några veckor per år. De har varit för kalla på vintern – för varma på sommaren. De har inte stått emot regn mm.

Märkligt att signalerna inte har kommit fram till de styrande politikerna i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi har ett problem i signalsystemet inom Umeå kommun. Brister påtalas inte.

Det är nu snart dags för en ny upphandling. Då måste Umeå kommun ställa högre krav! Det ska självfallet vara kläder av hög kvalitet, så att de går att använda. Hoppas att man i förarbetet till upphandlingsunderlaget går igenom detta mer noggrant. Här har både arbetsgivaren och de fackliga företrädarna en viktig uppgift.

Från moderaternas sida anser vi även att personalen inom förskolan, familjedaghemmen och fritidshemmen, ska få arbetskläder för inomhusbruk – om personalen själv önskar det. Detta eftersom förskolepersonalens kläder slits hårt även inomhus.

Vissa säger att det blir en kostnad för kommunen. Jo, så är det. Men det kostar också att inte ta hand om personalen. Umeå kommun har nästan högst sjukfrånvaro bland landets kommuner, så vi har mycket att förbättra när det gäller arbetsmiljön.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Elmer Eriksson
Vice ordförande, kommunstyrelsens personalutskott (M)