S-politiken hotar jobben i Umeå

I dagens Folkbladet skriver jag tillsammans med ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Elisabeth Svantessson (M), om de uppenbara riskerna för jobben med socialdemokraternas politik. Debattartikeln bifogas nedan.  

 

S-politiken hotar jobben i Umeå

Att jobben blir fler är en prioriterad fråga för oss moderater. Sysselsättningen nationellt har ökat med 200 000 personer sedan år 2006. Det är därför Sverige står starkt när andra länder krisar, och det är därför vi i årets höstbudget fortsätter att stärka jobbpolitiken. Samtidigt kan vi konstatera att Socialdemokraternas politik på flera områden utgör ett reellt hot mot jobben. Både i Umeå och i övriga landet.

Vi vet att Socialdemokraterna vill ta bort eller förändra de populära RUT- och ROT-avdragen för hushållsarbete och renovations- eller byggtjänster. I Umeå använde över 13 000 människor dessa tjänster under 2011. Den höga efterfrågan på tjänsterna har skapat förutsättningar för en stark lokal marknad att växa fram. Denna marknad är i dag över 500 företag i Umeå, som är verksamma inom dessa näringar, beroende av.

Vad händer med dessa företag och deras anställda om Socialdemokraterna tar bort eller skär ner på RUT- och ROT-avdraget? Hur påverkas Umeås 77 företag som erbjuder hushållstjänster? Kommer de 506 byggföretagen som finns i kommunen att tvingas till nedskärningar?

Vi vet också att Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Detta samtidigt som ungdomar är en av de samhällsgrupper som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Hur skapas fler ungdomsjobb genom att Socialdemokraterna höjer kostnaden för Umeås arbetsgivare – privata såväl som kommun och landsting – att anställa unga med över 250 miljoner kronor per år?

Under Alliansregeringen har trösklar till arbetsmarknaden sänkts och utbildningssystemet stärkts. Det har skapats incitament för arbete genom jobbskatteavdragen och det har blivit billigare att anställa ungdomar. I årets höstbudget presenterades nyligen ytterligare satsningar, bland annat på infrastruktur, utbildning och forskning samt sänkt bolagsskatt, som kommer att skapa fler jobb – både kortsiktigt och långsiktigt.

Detta är några exempel på hur Nya Moderaterna och Alliansen arbetar för att få fler människor i arbete. Det är på detta sätt, genom att kontinuerligt sänka trösklar till arbetsmarknaden och skapa nya incitament för arbete, som vi kommer att fortsätta arbeta för att fler människor ska få ett jobb.

Nu det Socialdemokraternas tur att berätta hur de vill skapa fler arbeten i Sverige. I Umeå, liksom övriga landet, väntar företagare och deras anställda som hotas av den socialdemokratiska politiken sedan länge ivrigt på svar.

Anders Ågren (M)
kommunalråd i Umeå

Elisabeth Svantesson (M)
ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott