(S) vill inte minska klasstorlekarna i Umeås grundskolor

På förmiddagen svarade för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) på en fråga som jag ställde apropå klasstorlekarna i grundskolan.

Färre elever per klass ger bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö, med lugn och ro i klassrummet och därmed också bättre förutsättningar för goda skolresultatet. Sen är det självklart också en rad andra faktorer som spelar in i hur slutresultatet blir.

Jag undrade om hon delade uppfattningen att det – generellt sett – var positivt med färre elever per klass inom grundskolan. Och om hon var beredd att arbeta för detta även i Umeå.

Alliansen Umeå har ju kämpat för mindre klasstorlekar i Umeå, men socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inte tillfört de pengar som krävs för att möjliggöra detta. Inte heller har man omprioriterat medel för ändamålet.

Tyvärr var Margareta Rönngren inte särskilt positivt till Alliansens idé. Hon ansåg att det framförallt var barn till höginkomsttagare som gynnas av mindre klasser, och att det dessutom inte fanns pengar.

Inte pengar? Kommunsektorn har gjort rekordöverskott år efter år, så också Umeå kommun. Men ändå har Margareta Rönngren (S) mage att påstå att regeringen inte tillskjuter tillräckligt mycket pengar för att Umeå kommun ska kunna genomföra detta.

Det är ju socialdemokraterna som har styrt Umeå de senaste 17 åren. Då kan man inte skylla på någon annan.