Ta signalerna från Umeås företagare på allvar!

I dagens VF och VK skriver vi gruppledare för Allianspartierna i Umeå om vikten av att lyssna på de synpunkter som kommer från företagare i Umeå.

Insändaren bifogas nedan:

 

Ta signalerna från Umeås företagare på allvar!

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nyligen presenterat en undersökning om kommunernas företagsklimat, där man har tillfrågat de företag som faktiskt har haft kontakt med respektive kommun i olika ärenden under det gångna året. Umeå kommun får dessvärre ett dåligt resultat: 125:e plats av de 166 kommuner som deltagit i undersökningen.

Umeå hamnar i rankingen sämre än kommungenomsnittet i alla undersökta kategorier, med undantag för miljö- och hälsoskydd. Störst negativ skillnad får kommunen för faktorerna tillgänglighet och effektivitet.

Det här duger inte. Varje år brukar det i vår stad bli en rejäl debatt när Svenskt Näringsliv presenterar sin kommunranking om företagsklimatet. Från socialdemokraternas sida i kommunen brukar den undersökningen avfärdas gång på gång, med påståendet att SN är någon form av kamporganisation för Alliansen. Men resultatet av SKL:s ranking visar att vi faktiskt ligger ännu sämre till.

Umeå kommun måste anstränga sig mer på område efter område för att förbättra företagsklimatet. I kontakten med företagare finns det helt uppenbart mycket att förbättra: bättre dialog, ökad lyhördhet och snabbare handläggning av ärenden för att nämna några exempel. Att detta fungerar är avgörande för ett positivt företagsklimat.


Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Britt-Marie Lövgren
Gruppledare (FP)

Mattias Larsson
Gruppledare (C)

Veronica Kerr
Gruppledare (KD)