Ytterligare insatser krävs för bättre arbetsmiljö

Insändare av oss gruppledare i Alliansen Umeå, publicerad i dagens VK och VF:

Ytterligare insatser krävs för bättre arbetsmiljö!

Umeå kommuns anställda har ett av landets högsta sjuktal. Av Sveriges 290 kommuner ligger Umeå på plats 228, vilket måste ses som ett misslyckande med den hittills förda personalpolitiken. Sjukfrånvaron ligger på 5,7% medan snittet för riket ligger på 5,2%.

Vi är mycket bekymrade. Därför har vi som ett första steg föreslagit att särskilda medel – 20 miljoner kronor -ur det gångna årets överskott skall användas till insatser för att ytterligare minska sjukfrånvaron bland de kommunanställda.

Genom de medel som Alliansen vill ställa till kommunstyrelsens förfogande möjliggörs kraftfullare satsningar på rehabilitering och friskvård under åren 2011-2014, samtidigt som det också innebär en strävan efter att hitta de goda exemplen och sprida dessa inom fler verksamheter. Särskilda insatser skall göras för de yrkesgrupper som uppvisar högst sjukfrånvaro. Lönebidragsanställningar är en annan möjlig lösning att titta på.

För att nämna ett annat exempel har startandet av intraprenader under de senaste åren avstannat, trots att dessa verksamheter uppvisat lägre sjukfrånvaro och goda verksamhetsresultat. Denna trend måste vändas. Här ser vi ett systemfel i kommunen. Ledarskapets betydelse och ansvar, på olika nivåer i kommunen, måste särskilt uppmärksammas. En strävan måste vara att få mer självbestämmande för personalen ute i verksamheten, så att de bättre kan styra över sin arbetssituation.

Umeå kommun använder sig ibland av en slogan med lydelsen ” Vi vinner i Umeå”. Den upplevelsen delas nog inte av alla de som har en ansträngd arbetssituation och tyngs av sjukskrivningar. Vår personal förtjänar bättre än att vara bland de mest sjukskrivna i landet och vi måste göra betydligt mer på detta område.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Britt-Marie Lövgren
Gruppledare (FP)

Mattias Larsson
Gruppledare (C)

Veronica Kerr
Gruppledare(KD)