Högmod går före fall

I den gamla klassiska grekiska litteraturen och mytologin brukade man tala om hybris, övermod, som en av de värsta synderna man kunde göra sig skyldig till. Att förhäva sig, och tro att man var oövervinnerlig.

I dessa dagar är det synnerligen trevligt att vara moderat.

Det känner man själv varje dag när man läser tidningen och möts av nya glädjesiffror. Rekord i opinionssiffrorna, sossarna går katastrofalt dåligt, och vår egen statsminister Reinfeldt får de bästa popularitetssiffror som någonsin uppmätts i Sverige. Allt går som på räls.

Just därför kan det vara värt att påminna om de gamla grekernas visdom. Låt oss inte drabbas av hybris. Allt kan snabbt ändras, och det är mycket viktigt att den moderata förnyelsen fortsätter. 

Vi har inte fått de moderata valframgångarna gratis utan det ligger mycket arbete bakom. Vi har kommit långt med utvecklingen av de nya moderaterna – partiet är i grunden förändrat till det bättre – men låt oss inte bländas av dagens fantastiska opinionssiffror och tro att vi utan ansträngningar kan ligga kvar på dessa nivåer. För att vinna valet 2014 krävs det fortsatt förnyelse, och utveckling av den moderata politiken – högmod går före fall.