Första spadtaget på Umeås ringled idag!

Idag är en mycket stor dag. Idag kommer näringsminister Maud Olofsson (C) att ta det första spadtaget på byggandet av Umeås efterlängtade ringled, det s.k. Umeåprojektet. En av de värsta långbänkarna i kommunen blir därmed historia.

Den viktigaste infrastruktursatsningen i Umeå, har projektet kommit att kallas, och visst ligger det mycket i den betraktelsen. Utöver att den är den enskilt viktigaste pusselbiten för att komma tillrätta med den dåliga luftkvaliteten i centrala Umeå, så är de också en förutsättning för kommunens långsiktiga tillväxtmöjligheter. Nu vet handeln och hugade investerare var vägarna kommer att gå (dock inte helt färdigt på Västra länken) och det betyder mycket vid lokaliseringsbeslut för nya etableringar.

Dagens byggstart hade inte varit möjlig om inte Alliansregeringen hade gjort en sådan stor och medveten satsning på infrastrukturen, samtidigt som Umeå kommun gått in med medfinansiering och förskottering av projektmedel. Här har vi gemensamt – politiker på lokalplanet och det nationella planet – lyckats att bocka av en av Umeås värsta långbänkar från vår "att-göra lista"

Första spadtaget tas kl. 11.30 borta vid bilprovningen, närmare bestämt Grubbänget.

Vi ses!