Ytterligare en miljard till kommuner och landsting för 2009

Ett av ärendena på dagens styrelsemöte med Sveriges Kommuner och Landsting är frågan om återföring av pengar till medlemmarna, d.v.s. till landets kommuner och landsting. Kongressen har sedan tidigare beslutat om att en del av de stora tillgångar som förbundet har skall återföras till medlemmarna.

Styrelsen har därför alldeles nyss beslutat att 1 miljard kronor ska återbetalas till kommunerna/landstingen under 2009. Fast rent praktiskt sker utbetalningen under första halvåret 2010, men varje medlem har en fordran hos förbundet på motsvarande belopp redan från december 2009.

För Umeås del innebär det tack vare återbetalningen att vårt resultat för 2009 förbättras med 6,3 miljoner kr och för Västerbottens läns landsting innebär det 14,4 mkr för innevarande år. I motsvarande grad innebär det så klart att övriga kommuner i länet också får mer pengar.

Välkommet i dessa dagar.

Ännu viktigare i sammanhanget blir den minskning av avgiften till AFA-Försäkring som våra kommuner och landsting får, vilket för hela sektorn innebär ett tillskott på hela 2,3 miljarder kronor. För Umeås innebär detta 20 miljoner extra för 2009.

Totalt blir det alltså 3,3 miljarder extra till kommuner och landsting genom dessa två beslut. Det motsvarar faktiskt mer än det tidigare beräknade underskottet för kommunsektorn på 3 mkr för 2009.